Vlastně jsem to nafotila už začátkem září a měla tento příspěvek napsat dřív. Jenže.... je nadúroda jablek, navíc začala školka a vůbec nestíhám... :-). Tak tedy, co s jablíčky, když se větve ohýbají až k zemi a jako správný hospodář je nechci nechat shnít pod stromem? Nabízí se jablečná povidla, ale je to pracné, navíc to vaříte 3-4 hodiny a musí se to neustále míchat!!! Nebo nastrouháte a zavaříte (neloupu, jen vykrájím jádřinec, dám do mixéru a do sklenic), steriluji v troubě při 180 C půl hodiny. V zimě do štrúdlu a jiných buchet se budou hodit nebo vám zachutná mošt a nadchne vás i výroba.
Je to jednoduché, nasbíráte padané jablka nebo otrháte na stromě.
Vykrájíte případné naťuknuté nebo větší na půl, aby se dobře drtila.
Dáte do drtiče
a už to padá do nádoby pod drtičem.
Nadrcená se nasypou do lisu
Jelikož kupované lisy nejsou konstrukčně dořešeny, je potřeba si pomoci, co dům dal :-), aby se vylisovalo co nejvíce.
a zde prosím hotový jablečný mošt, bez éček, bez cukru, přesto výtečně sladký :-)
Vylisujete-li více než dokážete vypít, je dobré ho hned stočit do pet lahví a zamrazit.
A takto vypadají zavařená, nastrouhaná jablka na zimu.
A teď aspoň víte, proč jsem už dlouho nevložila žádný příspěvek, jelikož neustále moštujeme.
krásný víkend a děkuji za návštěvu.
Danuško, jablky ve skle mě zásobuje moje hodná mamka, na mošt chodím ke kamarádovi. Já suším křížaly, peču kilometry štrůdlů, dělám jablečná dort a užívám si to :o)
OdpovědětVymazatMěj hezký večer, Helena
Helenko, u nás naopak, mamka bude dělat křížaly, my ji zásobujeme moštem .-). hezký víkend. dana
Vymazat