neděle 16. dubna 2017

velikonoční roláda a čokoládový dort s hnízdem

Takže dezerty se nakonec podařily, takže nejdříve jsme dělali hnízdo z čokolády, netuším, zda znáte Ann Reardon z www.howtocookthat.com. DOPORUČUJI. Inspirovali jsme se u ní na výrobu hnízda z čokolády. podrobná návod najdete u ní na webu, ale ve zkratce: 
vezmete (ponížila jsem originální množství) 1 hrnek cukru krupice, 2 a 3/4 vody a necháte přejít varem, poté nalijete do plastové nádobky a dáte do mrazáku. Po asi 2 hodinách začne od kraje tuhnout, a tvoří se drobné sraženiny cukru. To je optimální, mezitím rozpustíte čokoládu a z alobalu uděláte mističku, kterou obrátíte jakoby dnem vzhůru, dáte do stříkacího sáčku čokoládu a stříkáte na povrch zmrzlého cukrového roztoku nepravidelné čáry. ty se hned vyndají pomocí vidličky a kladou na alobalovou mističku křížem krážem, pak ještě můžete přestříkat čokoládou ze sáčku na hnízdo, ale opatrně. pak dáte ztuhnout do lednice, mezitím jsme připravili vajíčka z marcipánu a pár čokoládových lístků.... Pak se odstraní alobalový vnitřek a olala.... hnízdo je na světe....

 čokoládový dort ve skutečnosti vypadá líp.... je to jen piškot, na něm svařená pařížská šlehačka (1 šlehačka 1 tabulka čokolády zahřát, rozpustit čokoládu a do druhého dne nechat v lednici, další den pak vyšlehat). celé se to polije ganache (šlehačka s čokoládou v poměru 1:2).


 veselá piškotová roláda (ukázka byla v Polopatě)
6 bílků vyšlehat, přidat 6 lžic cukru krupice, 6 žloutků (přidat k nim 2 lžíce studené vody) a pak 6 lžic polohrubé mouky. Dáte bokem trochu těsta, to obarvíte nějakou barvou nebo barvami, nastříkáte na pečící papír - čáry, vlnky, puntíky, krucánky,... ty dáte na 1 minutu zapéct do trouby na 180 C, pak na ně rozetřete neobarvené těsto a pečete 8-10 minut, Poté necháte 10 minut vychladnout, překlopíte na druhou stranu, rovněž podloženou pečícím papírem a opatrně stáhnete papír, dekor by měl zůstat na roládovém plátu.
Náplň 1 mascarpone našleháme s 3 lžícemi cukru krupice, ve druhé misce vyšleháme šlehačku a postupně po lžícím přidáváte šlehačku k mascarpone. namažete na plát a teprve stočíte. vůbec nepraská... dáte ztuhnout do ledničky... HOTOVO
 z čokolády můžete vyrobit i pírka. Nastříkáte čokoládu mezi dva pečící papíry, ještě prstem dotvarujete, jakmile zaschne, špejlí uděláte efekt pírka a nastříkáte brko. Dáte do mrazáku, poté se pírka uvolní. Můj postřeh: nešetřete čokoládovou vrstvou na pírka, jinak se to láme...
dobrou chuť

2 komentáře:

  1. Danuško, páni!!! Nádhera! Na Velikonoce peču klasiku, ale jinak jsem pro novinky všema deseti!
    Oba dezerty vypadají skvěle!
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. No tak to je moc krásné. A ty pírka, paráda, to musím vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat