Takže dezerty se nakonec podařily, takže nejdříve jsme dělali hnízdo z čokolády, netuším, zda znáte Ann Reardon z www.howtocookthat.com. DOPORUČUJI. Inspirovali jsme se u ní na výrobu hnízda z čokolády. podrobná návod najdete u ní na webu, ale ve zkratce:
vezmete (ponížila jsem originální množství) 1 hrnek cukru krupice, 2 a 3/4 vody a necháte přejít varem, poté nalijete do plastové nádobky a dáte do mrazáku. Po asi 2 hodinách začne od kraje tuhnout, a tvoří se drobné sraženiny cukru. To je optimální, mezitím rozpustíte čokoládu a z alobalu uděláte mističku, kterou obrátíte jakoby dnem vzhůru, dáte do stříkacího sáčku čokoládu a stříkáte na povrch zmrzlého cukrového roztoku nepravidelné čáry. ty se hned vyndají pomocí vidličky a kladou na alobalovou mističku křížem krážem, pak ještě můžete přestříkat čokoládou ze sáčku na hnízdo, ale opatrně. pak dáte ztuhnout do lednice, mezitím jsme připravili vajíčka z marcipánu a pár čokoládových lístků.... Pak se odstraní alobalový vnitřek a olala.... hnízdo je na světe....
čokoládový dort ve skutečnosti vypadá líp.... je to jen piškot, na něm svařená pařížská šlehačka (1 šlehačka 1 tabulka čokolády zahřát, rozpustit čokoládu a do druhého dne nechat v lednici, další den pak vyšlehat). celé se to polije ganache (šlehačka s čokoládou v poměru 1:2).
veselá piškotová roláda (ukázka byla v Polopatě)
6 bílků vyšlehat, přidat 6 lžic cukru krupice, 6 žloutků (přidat k nim 2 lžíce studené vody) a pak 6 lžic polohrubé mouky. Dáte bokem trochu těsta, to obarvíte nějakou barvou nebo barvami, nastříkáte na pečící papír - čáry, vlnky, puntíky, krucánky,... ty dáte na 1 minutu zapéct do trouby na 180 C, pak na ně rozetřete neobarvené těsto a pečete 8-10 minut, Poté necháte 10 minut vychladnout, překlopíte na druhou stranu, rovněž podloženou pečícím papírem a opatrně stáhnete papír, dekor by měl zůstat na roládovém plátu.
Náplň 1 mascarpone našleháme s 3 lžícemi cukru krupice, ve druhé misce vyšleháme šlehačku a postupně po lžícím přidáváte šlehačku k mascarpone. namažete na plát a teprve stočíte. vůbec nepraská... dáte ztuhnout do ledničky... HOTOVO
z čokolády můžete vyrobit i pírka. Nastříkáte čokoládu mezi dva pečící papíry, ještě prstem dotvarujete, jakmile zaschne, špejlí uděláte efekt pírka a nastříkáte brko. Dáte do mrazáku, poté se pírka uvolní. Můj postřeh: nešetřete čokoládovou vrstvou na pírka, jinak se to láme...
dobrou chuť
Danuško, páni!!! Nádhera! Na Velikonoce peču klasiku, ale jinak jsem pro novinky všema deseti!
OdpovědětVymazatOba dezerty vypadají skvěle!
Moc zdravím, Helena
No tak to je moc krásné. A ty pírka, paráda, to musím vyzkoušet.
OdpovědětVymazat