středa 25. října 2017

vánoční cukroví:-)


Ne, nezbláznila jsem se :-).... ale jsem doma na nemocenské se synkem. Děti nebyly moc nemocné, pokud jsem nezačala chodit do práce.... ze začátku jsem to různě střídala, home office, až jsem kapitulovala a šla se synem k doktorce.... takže jsme týden doma v teple a poté, co jsem trochu probrala skříně, poumývala okna, vyprala záclony, jsem se rozhodla zkusit jeden z receptů,který mě zaujal. Kdo chce zkusit něco nového, nechce experimentovat až před vánoci, kdy není čas,chce cukroví, které není přeslazené a dobře vypadá....

vinné sušenky ( z originálu Weinkrapferlz knihy Burgerländische Hochzeitsbäckerinnen :-))

Těsto

300 g hladké mouky
250 g másla
2     žloutky
5     lžic vína

nejlépe ručně vyhníst těsto,rozválet na 2mm a vykrajovat buď v originále byly kytičky, já jsem neměla, tak hvězdičky. Jedny plné a druhé se středem uprostřed. Péct 6-8 minut na 180 C. Víno působí jako kypřidlo, takže těsto nabude.

Krém

100 g másla
100 g cukru
1 žloutek
2 lžíce vaječného koňaku

Vyšlehat máslo spolu s cukrem, pak opatrně žloutek a na závěr vaječný koňak.

Vrchní díl s otvorem poprášit cukrem (otočit do misky s práškovým cukrem), spojit, popř. do středu přidat krém a hotovo! :-)

Dělala jsem z poloviční dávky, a to dostanete 34 slepených hvězdiček. Krému je dost, spíš mi ještě zbylo, nemusíte šetřit při slepování.
Vrchní hvězdičky jsem trochu pootočila, vypadá to efektněji.




    Myslím, že trochu uleželé budou ještě lepší. Tak dobrou chuť :-).  Dana

3 komentáře:

  1. Danuško, letos jsi neodiskutovatelně první!
    Cukroví vypadá nádherně, opravdu paráda. Píšu si!
    Přeji hezké dny a marodovi rychlé uzdravení! Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Danuš, vypadá nádherně a určitě i výborně chutná.

    OdpovědětVymazat