neděle 15. července 2018

moštování

Tento víkend jsem učinila objev, který jsem doposud netušila..... Ale od začátku, letos to vypadá na velkou úrodu jablek a díky vedru hodně jablek padá, tedy částečně kvůli vedru, a stromy jsou taky  přetížené a myslím, že shazují část úrody, protože je to vysiluje.... Jestliže máte obsypané  stromy, kontrolujte, zda se větve nezlomí a myslete na to, že nadbytek jablek je může natolik vyčerpat, že vám na podzim odejdou, proto je dobré dělat probírku. Ve škole nás učili, že je dobré to dělat již v květu, ale ruku na srdce, kdo to kromě odborníků, dělá,že... Takže myslete na to, že v lepším případě, vám následný rok až dva nebudou rodit, když se letos vysílí... U nás padají a kde se větve ohýbají k zemi, je protrháváme, kde to nejde, srážíme ať už smetákem :-) nebo česáčkem. Ale co se zelenými jablky, že... Rodiče to dřív dávali na kompost.... My jsme o víkendu zkusili moštovat a představte si, že kyselá nezralá jablka, malá, zelená, dají sladký mošt :-). Možná, že to víte, že jste to vždycky věděli, pro mě je to obrovský objev! Takže u nás se celý víkend moštovalo a všechna padančata jsou rozdrcena a zmoštována.
Drtič  
 takhle vypadají rozdrcená jablka
 Lisovač - prkýnka jsou zlepšovákem muže :-), ale se to víc zmáčklo...

 a už teče... vše dávám do petky a zamražuji, abych nemusela konzervovat :-). Takže padají-li vám jablka, neváhejte a moštujte, je to zdravé a mooc dobré. 
tak na zdraví :-)

2 komentáře:

  1. Dani, tak to bych tedy opravdu nevěřila - dnes jsme s Terkou právě pár jablek zkoušely (snesu celkem dost kyselé), ale tahle jdou tak max na koláč....
    Děkuji za typ a přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Helenko, taky jsem byla překvapená. hezký týden, dana

    OdpovědětVymazat