úterý 11. června 2013

Po delším čase vás opět zdravím všechny, konečně je výhled počasí optimistický a k nám jde teplá fronta, hurááá :-). Začínají mi rozkvétat růže, tak se těším na tu vůni každý podvečer... Miluji růže, jsou to moje nejoblíbenější rostliny a mám jich opravdu hodně přes 100 :-).
Růže provází člověka celý život. Víte, že se našly hliněné tabulky dokládající, že růže se pěstovaly již 4000 let př. n.l. v Mezopotámii? 
Růže se dělí dle různých kritérií, na staré růže a moderní, které byly ze starých vyšlechtěny. Jiné členění je na botanické (r. rugosa, r. moschata, r. rugosa,...), staré zahradní růže keřového typu (r. gallica, r. damascena, r. alba, r. centifolia,..), staré zahradní záhonové (čínské, borbonky, noisetky, čajovky, remontantky), současné keřovité růže (čajohybridy, floribundy) a pnoucí růže (ramblery,..)...
Další členění je na záhonové růže velkokvěté a mnohokvěté, pnoucí a sadové nebo dle typu květu na jednoduché, plnokvěté, angličanky,... vonné a bez vůně, jednoukvetoucí (většinou staré růže, botanické a ramblery) a opakovaně kvetoucí... členění je mnoho...

pár mých favoritek...
angličanka popínavka jednoukvetoucí CONSTANCE SPRY


  Další popínavkou je opakovaně kvetoucí ALOHA od Kordese (šlechtitel) 
ROSA CENTIFOLIA

další angličankou je COLETTE

angličanky LEONARDO DA VINCI a RED LEONARDO DA VINCI
stará bourbonka VARIEGATA DI BOLOGNA (může být remontantní=opakující kvetení, ale u mě je jednoukvetoucí)
mám i čajohybrida
a moje oblíbená opakovaně kvetoucí SOUVENIR DE LA MALMAISSON (má nádhernou historii - Růže byly oblíbenými květinami císařovny Josefíny. Ve svém zámku Malmaisson měla sbírku tehdy známých růží. Když byl Napoleon roku 1814 poražen a zbaven trůnu, navštívil Josefinu v Malmaissonu car Alexandr. Car, jehož Josefina přijala v salonu plném růží, slíbil ji jménem spojených mocnářů ochranu a vyplnění jejího přání. Když car ze zámku odcházel, vzala Josefina jednu růži a jako znamení díků ji podala se slovy "Un souvenir de la Malmaisson". Tato slova přežila v jedné z nejkrásnějších odrůd růže na památku císařovny Josefiny...).


Jaké růže milujete vy? A máte nějaké na zahradě? Děkuji vám za návštěvu a případný komentář...:-)
Pěkný teplejší týden bez dešťů...




4 komentáře:

  1. Danuško, tak to je nádhera, krásné růže. Já mám moc ráda růžové, asi proto,že je pěstovaly obě moje babičky. Na zahradě mám zatím jen červenou, žlutá mi vymrzla, ale chystám se dosadit nové.
    Přeji Ti krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Jani, taky mám moc ráda růžové, počkej až vykvete edenrose a maria theresia :-), pěkný zbytek týdne i Tobě.

      Vymazat
  2. Nádherné růže.
    Růže jsou krásné. Na starém bydlišti jsme měli záhon krásných růží., Potom jsme je museli přesadit na zahrádku a tam jim to nějak nesvědčilo, tak teď máme jen 2. Já poznám jen ty co se mi líbí barvou a květem, ale nevyznám se v druzích.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, však to je nejdůležitější vybírat to, co Tě osloví a líbí se Ti. pa D.

      Vymazat